fredag, januari 23, 2009

Lärdomar från gårdagen

Om du ska göra en soppa, som är som chili sin carne fast ja, soppa, så kan det vara bra att se till att du har allt hemma. Det är steg ett. Steg två är att kolla om det du tror att du har hemma verkligen är vad det utger sig för att vara. Mitt exempel är chilipulver, 4 msk. I burken med chilipulver tomt, men vad där? En liten påse med pulver, med texten "chilipulver". Vilken lycka, vilken härlig dag! Mäta? Nä, det är nog ungefär 4 msk, och vad gör det om det är en liten smula för mycket? 

Om du inte är försiktig kan du då råka ösa i en (förvisso liten) hel påse "chilipulver", som troligtvis var chilipeppar (men jo, jag har både dubbel- och trippelkollat, det står verkligen -pulver). Det innebär smärta av stora mått, även efter att vätskan har hällts av och nytt vatten slängt på. Galet.

Så, lita inte på etiketter på små påsar ("nejdå konstapeln, det här är minsann inte kokain. Det står ju klart och tydligt 'vaniljsocker' på påsen!"), och ät inte saker som gör ont att äta.

Gott blev det, med löjliga mängder turkisk yoghurt till.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tihi! Hörde talas om en liknande incident gällande tillagning av köttfärssås med bl.a. chilipulver som krydda - som alltså var chilipeppar. Nämnda köttfärssåskock frös in den oätbara köttfärssåsen ifråga som små portioner att krydda nästa köttfärssås-sats med!!!