Kokosbotten
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl kokosflingor
1 1/4 dl strösocker
125 g smör, smält
Kolafyllning
20 g smör
2 msk ljus sirap
400 g sötad kondenserad mjölk
Chokladglasyr
150 g mörk choklad, hackad
20 g vegetabilisk olja
1 Värm ugnen till 175 grader. Smörj en bakform, 18x28x3 cm, och klä den med bakplåtspapper.
2. Gör botten genom att hälla mjölet i en skål och blanda i bakpulver, kokos och socker. Rör ner smöret och tryck ut kletet i formen. Grädda i 15-20 minuter. Tryck försiktigt ned botten med baksidan på en sked för att jämna till ytan. Låt svalna.
3. Gör fyllningen genom att lägga smöret, sirapen och mjölken i en kastrull. Rör hela tiden över svag värme i 5-10 minuter, eller tills det har karamelliserats något. Häll direkt fyllningen över botten eller sprid ut den jämnt. Grädda i 10 minuter. Låt stelna och svalna.
4. Gör glasyren genom att lägga chokladen och oljan i en värmetålig skål och smält gegget i vattenbad (men det funkar minst lika bra i en kastrull på låg värme tycker jag). När det är en jämnt smet, sprid ut den över kolafyllningen, förslagsvis med en degskrapa i metall. Kyl för att få chokladen att stelna, sen är det bara att skära upp lagom stora bitar.
Förlåt att det tog två år.
2 kommentarer:
Fantastiskt! Nu kan jag bjuda på den på mitt födelsedagskalas!
Dregel dregel..det lät jättegott!
Skicka en kommentar